Tudtátok, hogy már az ókorban is süthettek mézest? Nagyon messzire kell visszamennünk az időben, ha el szeretnénk jutni azokhoz a sütikhez, amiket akár a mai modern mézeskalácsok őseinek tekinthetünk.
Már az időszámítás előtti 3. évezredből maradtak fent olyan leletek, amik azt bizonyítják, hogy Egyiptomban és Mezopotámiában nemcsak hogy sütöttek mézeslepényt, hanem pecsétekkel meg is formálták azokat. Ha szeretnétek elmélyedni a témában, ajánlom figyelmetekbe Ruday János és Beliczay László – Mézkönyv című művét, ami antikváriumban még fellelhető és szerintem a lehető legjobb anyag, amiből a mézeskalácsosság történetét megtudhatjátok.
De miért is fontosak ezek a pecsétek, nyomódúcok, nyomófák – vagy ahogy mostanság leginkább emlegetjük- ütőfák? Azért mert a történelem során végig kísérték az emberiséget. Ahogy ma is szeretnénk a sütikkel ábrázolni, így tették ezt minden korban. Én személy szerint örülök annak, hogy most újra „divat” lett visszanyúlni a hagyományos dolgokhoz. Igaz, még csak rövid ideje vagyok nagy ütőfa-rajongó, de már elkezdtem gyűjteni őket. Azt, hogy ezzel a szenvedéllyel megfertőződtem, Seregély Mirtillnek köszönhetem, aki Magyarországon évek óta kutat a témában. Volt szerencsém több ízben bepillantani lakásműhelyébe, ahol megannyi újonnan faragott és a régmúltból beszerzett ütőfa található. Itt fontos megjegyeznem, hogy valódi értéket a kézzel faragott eszközök képviselnek, így Mirtill igyekezett nemcsak az ütőfákat, hanem olyan mestereket is felkutatni, aki még ma is tudnak ilyeneket készíteni.
Ha voltatok az idén (2022.) a Mesterségek Ünnepén, láthattátok, hogy sok-sok fafaragó van, ám olyanok, akik a mézeskalácsozáshoz faragnak igazán jó formákat, nagyon kevesen. Tudom, elfogult vagyok, ám mégis azt mondom, hogy ha tehetitek, készíttessetek magatoknak ütőfát, mert ezeknek a kézműves alkotásoknak nincs párja, ahogy majd a vele készült mézeskalácsaitoknak sem lesz!
Ígérem, írok még a témában; Mirtillt is meginterjúvolom, sőt a fafaragókat sem fogom kihagyni! Ám most jöjjön a recept, amivel Ti is tudtok látványos ütőfás-sütiket készíteni. Szerintem már elsőre lesz sikerélményetek; és ha érdekel a mézeskalácsoknak ez a területe, bátran kutassátok az internetet, hogy minél szebbek legyenek a sütemény-domborművek!
Néhány tipp a sütéshez:
- Legalább 2 órát hagyjuk állni egy nylon-zacskóban begyúrás után, hogy érjen a tészta.
- Bőven lisztezzünk a tészta alá nyújtáskor, mert akkor nem ragad oda és egyenletesebben sül.
- Légkeveréses előmelegített sütőben kb 165 fokon sütjük két fázisban.
- Mielőtt készre sül (kb 5-6 percnél), kivesszük a sütőből és egész tojással megkenjük; majd kb 1-2 percig még sütjük tovább.